Get Adobe Flash player

Dobrodošli!

Ukoliko pripadate stručnoj zajednici inžinjera, ekonomista, pravnika ili ste član privatne, vladine ili organizacije civilnog društva koja želi poboljšati donošenje odluka zasnovano na činjenicama i dokazima ovo je pravo mjesto za vas – Pridružite nam se!

Društvo je organizovano u skladu sa zakonom u Bosni i Hercegovini na neprofitnoj osnovi i volonteri čine osnovu organizacije.

Članstvo je otvoreno svima uključenim u praksu ili teoriju monitoringa i evaluacije, svima koji provode, koriste, ili imaju namjeru naučiti više o praksi monitoringa i evaluacije.

Podržite nas donacijom!

Podržite naš rad. Vašom donacijom možete pomoći da ispunimo naše ciljeve i zadatke.

 

ID: 4201828650009;

 

PDV: 201828650009;

 

KM BANKOVNI RAČUN 

Naziv primaoca: Udruženje evaluatora u BiH

Broj računa: 1413065320032670

 

DEVIZNI BANKOVNI RAČUN

Naziv primaoca: Udruženje evaluatora u BiH

Broj računa:141-306-53101310-07

IBAN: BA391413065310131007

Login Forma

Samo za AdministratoreU petak, 27. septembra 2013.godine, u Sarajevu je, uz učešće predstavnika nacionalnih zajednica evaluatora iz Bosne Hercegovine (BiH), Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije, održan prvi regionalni susret mreže evaluatora javnih politika sa zapadnog Balkana. Sa septembrom mjesecom, mreža broji 170 članova, među njima su i neke od vodećih nacionalnih ustanova na ovom području. Susret su organizovala udruženja evaluatora iz Slovenije i BiH a na skupu su aktivno učestvovali i pojedini naučni i poslovni eksperti iz BiH i Srbije.

Regionalni susret evaluatora u Sarajevu počeo je susretom s lokalnim evaluatorima u Sarajevu. U tom susretu, učestovali su i predstavnici nacionalnih institucija (na pr. predstavnici Federalnog zavoda za programiranje razvoja i Federalnog zavoda za zapošljavanje)  kao i naučnici i istraživači. Najveći dio vremena bio je posvećen predstavljanju predstavnika nacionalnih zajednica evaluatora (SDE,  BHEVAL,  ASMEP - Association of Serbian Monitoring and Evaluation Professionals iz Srbije i iniciator nacionalne zajednice iz Crne Gore).

 

Takođe, učesnicima skupa bile su predstavljene dvije teme. O prvoj je govorio predsjednik BHEVAL-a, g. Rijad Kovač. On je  predstavio razloge za prevod priručnika IPDET (International Programme for Development Evaluation Training), ocjenio je dostignuća i značaj tog priručnika kao značaj jedne od najdominantnijih evaluacijskih praksi u koje podupire i priznaje Svetska banka kao i mnoge visokoškolske ustanove u svojim formalnim programima obrazovanja. Kontekst tog programa i priručnika još je važniji zbog činjenice da su mnogi evaluatori iz evaluatorskih zajednica u regionu pohađali isti program, pa se time formira jedan prepoznatljiv, kulturno-evaluacijski kontekst. U nastavku je bila predstavljena namjera BHEVAL-a da u decembru 2013. godine u BiH organizuju trening mini- IPDET( BALDET).

Druga prezentacija odnosila se na praktično pitanje o tome kako se u standardnim evaluacijama, koje traže odgovor na efikasnost izvođenja i stepen realizacije ciljeva, uzima u obzir interes šireg društva? Naime, u slučaju da mjere politika nisu međusobno usklađene, a obično nisu, realizacija ciljeva ne garantuje najbolji uticaj mjera politika na šire društvo. G. Bojan Radej iz SDE takvu je situaciju nazvao kompleksnom i za nju predložio rešenje na „mezo nivou“. To rešenje je, prevedeno na engleski i španski jezik, već više puta uspešno predstavljeno i među evaluatorima na međunarodnom nivou.

Nakon pauzepočeo je drugi sklop susreta. Prisutni predstavnici nacionalnih zajednica evaluatora dogovorili su se o budućim ključnim usmerenjima i usvojili šest zaključaka:

1.      Formira se neformalna, regionalna mreža evaluatora zapadnog Balkana.

2.      Nastavlja se s proširenjem mreže na nove članove, zaduženi su svi članovi mreže.

3.      Organizuje se forum regionalne mreže na LinkedIn, zadužen SDE.

4.      Administrator mreže je Bojan Radej iz SDE a koordinator predstavnika zajednica evaluatora je do susreta u Ljubljani, Peter Medica, SDE.

5.      Sledeći susret članova mreže je u Ljubljani, krajem januara ili početkom februara 2014. godine.  

U zadnjem, trećem dijelu susreta, učestvovao je i predstavnik ambasade Republike Slovenije u BiH i izrazio interes da se slovenački evaluatori, barem oni u okviru Ministarstva inostranih poslova Slovenije, informišu o konferenciji, sa preporukom da, ubuduće, na ovakvim skupovima učestvuju i eksperti za evaluaciju iz tog Ministarstva. Predstavnik slovenačke ambasade u Sarajevu je zamoljen, da proslijedi informaciju o održavanju treninga (BALDET) Ministarstvu inostranih poslova Slovenije, kako bi se obzbijedilo učešće slovenačkih državnih službenika.

  

Western Balkan Evaluators Net.

Kontaktirajte Nas

Udruženje evaluatora u

Bosni i Hercegovini

 

Marka Marulica 2C

Sarajevo 71000

Bosnia and Herzegovina

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.