Get Adobe Flash player

Dobrodošli!

Ukoliko pripadate stručnoj zajednici inžinjera, ekonomista, pravnika ili ste član privatne, vladine ili organizacije civilnog društva koja želi poboljšati donošenje odluka zasnovano na činjenicama i dokazima ovo je pravo mjesto za vas – Pridružite nam se!

Društvo je organizovano u skladu sa zakonom u Bosni i Hercegovini na neprofitnoj osnovi i volonteri čine osnovu organizacije.

Članstvo je otvoreno svima uključenim u praksu ili teoriju monitoringa i evaluacije, svima koji provode, koriste, ili imaju namjeru naučiti više o praksi monitoringa i evaluacije.

Podržite nas donacijom!

Podržite naš rad. Vašom donacijom možete pomoći da ispunimo naše ciljeve i zadatke.

 

ID: 4201828650009;

 

PDV: 201828650009;

 

KM BANKOVNI RAČUN 

Naziv primaoca: Udruženje evaluatora u BiH

Broj računa: 1413065320032670

 

DEVIZNI BANKOVNI RAČUN

Naziv primaoca: Udruženje evaluatora u BiH

Broj računa:141-306-53101310-07

IBAN: BA391413065310131007

Login Forma

Samo za AdministratoreSastanak je održan u subotu, 20. oktobra 2012. godine, u terminu 10,00 – 13,00 sati, u prostorijama  MK Project doo,  Kotnikova 32, Ljubljana.

Na sastanku su razmijenjena iskustva između ova dva udruženja. Kolege iz Slovenije su predstavile sam proces formiranja udruženja koje u Sloveniji egzistira od 2008. godine. Također, predstavljeni su rezultati i iskustva u dosadašnjem radu slovenačkog udruženja, kao i planovi za budućnost.

S druge strane, predsjednik bosanskohercegovačkog udruženja evaluatora je prezentirao preduzete aktivnosti na osnivanju ovog udruženja u Bosni i Hercegovini, te razloge za osnivanje istog (udruženje osnovano u jesen 2012. godine).

Kao i slovenačko udruženje, bosanskohercegovačko udruženje je osnovano prije svega, da se stvori platforma za razvoj evaluacije kao discipline kroz promociju važnosti evaluacije politika/ programa/ projekata, kao i profesionalizaciju struke(standardi i etika) a u cilju jačanja odgovornosti i transparentnosti u procesu donošenja i implementacije politika. Također, kolegama su predstavljeni i opšti ciljevi i zadaci udruženja, kao što su između ostalog, zastupanje interesa svojih članova, razmjenjivanje informacija i saradnja sa sličnim udruženjima u svijetu, organizovanje treninga, izdavaštvo itd.

Nadalje, prisutni su informisani da je, uz pomoć Svjetske banke,  toku prevođenje knjige sa engleskog na bosanski jezik: „Put do rezultata“ (engl. The Road to Results), što je osnova za trening poznat kao IPDET program (http://www.ipdet.org/). Kolege iz Slovenije su istakle da će ova knjiga biti zanimljiva njima, kao i  svima onima koji razumiju bosanski/hrvatski/srpski jezik.

Na kraju, predsjednici oba udruženja su se složili da je neophodno dalje širiti kulturu evaluacije koja podrazumijeva razvoj svjesti o odgovornosti potrebnu ne samo u BiH, nego i u cijelom regionu, obzirom da je regionalni pristup od izuzetne važnosti zbog potrebe za uzajamnim učenjem, razmjenom dobrih praksi, te zbog nedostatka kapaciteta u svim zemljama regiona, jer samo djelujući zajednički možemo ostvariti sinergetski efekat.

Kao jedna od mogućnosti promocije kulture, teorije i prakse evaluacije nametnula se ideja organizovanja regionalne konferencije na kojoj bi uzeli učešće zainteresovani za razvoj evaluacije kao discipline. Također, sagovornici su se složili da bi prva regionalna konferencija mogla biti održana u Sarajevu u 2013. godini.

Western Balkan Evaluators Net.

Kontaktirajte Nas

Udruženje evaluatora u

Bosni i Hercegovini

 

Marka Marulica 2C

Sarajevo 71000

Bosnia and Herzegovina

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.