Get Adobe Flash player

Skoplje, 21.12.2015.

Identifikacija dobrih praksi za monitoring i evaluaciju  institucija i organizacija u Jugoistočnoj Evropi, s posebnim osvrtom na Makedoniju, bila je centralna tema radionice pod nazivom "Razmjena iskustava i prakse u Makedoniji" održane u Skoplju.

 

Više od dvadeset stručnjaka iz Makedonije i regiona (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija) su imali priliku da se predstave i čuju iskustva Makedonske Mereže evaluatora (MEN), nove globalne trendove u ovoj oblasti, kao i ciljeve, aktivnosti i rezultate novih partnerstava na nacionalnom i regionalnom nivo.

Na početku, učesnicima radionice se obratio Zamjenik ministra za regionalni razvoj u Vladi Makedonije gosp. Ljupčo Prendžov, koji je istakao da se monitoring i evaluacija primjenjuje u Ministarstvu za regionalni razvoj, pogotovo u dijelu koji je se odnosi na IPA prekogranične saradnje sa susjednim zemljama, te planiranje i implementaciju razvojnih regionalnih projekata. On je naglasio da je dalja izgradnja kapaciteta kreatora politika, strukovnih udruženja, ali i pojedničnih evaluatora,  veoma važna kako bi se pratili svjetski, evropski i regionalni trendovi u ovoj oblasti.

Na radionici je prezentaciju imao Vlatko Danilov, Predsjednik MEN-a, koji je istako da je evaluacija nezavisna procjena o tome da li i na koji način određeni programi, strategije, projekti, mjere ili propisi utiču na društvene promjene i kvalitet života građana. Oni doprinose jačanju dobrog upravljanja, pa zato evaluaciju treba da provode i vladini službenici, kao i nevladine organizacije, koje mogu podići svijest o značaju monitoringa i evaluacije.

O iskustvima i dobroj praksi monitornga i evaluacije na radionici je govorio i Gligor Stojkov, predstavnik makedonog udruženja evaluatora, koji je dao pregled dosadašnjih evalaucija koje su rađene u Makedoniji.

Objašnjavajući projekat BEST- Profy: "Razmjena dobre prakse i standarda evaluacije", voditelj projekta dr. Risto Ivanov je detaljno objasnio sve do sada realizovane aktivnosti koje su se odvijale  u regionalnoj mreži saradnje na zapadnom Balkanu između Slovenije i Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, te između Makedonije i Crne Gore. Na kraju gops. Ivanov je otvorio nekoliko pitanja o stvaranju nacionalnog modela za evaluacije politika, saradnji koja treba da bude izgrađena na regionalnom nivou, formi izgradnje kapaciteta profesionalnih organizacija i pojedinačnih evaluatora što će doprinijeti javnom dijalogu i komunikaciji s javnosti i  druga pitanja.

Western Balkan Evaluators Net.

Kontaktirajte Nas

Udruženje evaluatora u

Bosni i Hercegovini

 

Marka Marulica 2C

Sarajevo 71000

Bosnia and Herzegovina

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.