Get Adobe Flash player

Welcome!

If you belong to professional community of engineers, economists, lawyers and/or you are part of private, government or a civil society organization that want to enhance decision making based on facts and evidences this is right place for you-Join us.

The Society is organized according to Bosnia law on non profit basis and volunteers are the heart of this organization.

Membership is open to all engaged in M&E practice or theory, to all who conduct, use, order or have intention to learn more about monitoring and evaluation practice.

Contact

Evaluation Society in

Bosnia & Hercegovina

 

Marka Marulica 2C

Sarajevo 71000

Bosnia and Herzegovina

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

You can support our work. With your donation you can help achieve our goals and objectives.

 ID: 4201828650009;

PDV: 201828650009;

 

DOMESTIC PAYMENTS

Name of the recipient: Udruzenje evaluatora u BiH

Bank Account: 1413065320032670

 

NON-DOMESTIC PAYMENTS

Name of the recipient: Udruzenje evaluatora u BiH

Bank Account: 141-306-53101310-07

IBAN: BA391413065310131007

 

Login Form

Only for site AdministratorsU petak, 27. septembra 2013.godine, u Sarajevu je, uz učešće predstavnika nacionalnih zajednica evaluatora iz Bosne Hercegovine (BiH), Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije, održan prvi regionalni susret mreže evaluatora javnih politika sa zapadnog Balkana. Sa septembrom mjesecom, mreža broji 170 članova, među njima su i neke od vodećih nacionalnih ustanova na ovom području. Susret su organizovala udruženja evaluatora iz Slovenije i BiH a na skupu su aktivno učestvovali i pojedini naučni i poslovni eksperti iz BiH i Srbije.

Regionalni susret evaluatora u Sarajevu počeo je susretom s lokalnim evaluatorima u Sarajevu. U tom susretu, učestovali su i predstavnici nacionalnih institucija (na pr. predstavnici Federalnog zavoda za programiranje razvoja i Federalnog zavoda za zapošljavanje)  kao i naučnici i istraživači. Najveći dio vremena bio je posvećen predstavljanju predstavnika nacionalnih zajednica evaluatora (SDE,  BHEVAL,  ASMEP - Association of Serbian Monitoring and Evaluation Professionals iz Srbije i iniciator nacionalne zajednice iz Crne Gore).

 

Takođe, učesnicima skupa bile su predstavljene dvije teme. O prvoj je govorio predsjednik BHEVAL-a, g. Rijad Kovač. On je  predstavio razloge za prevod priručnika IPDET (International Programme for Development Evaluation Training), ocjenio je dostignuća i značaj tog priručnika kao značaj jedne od najdominantnijih evaluacijskih praksi u koje podupire i priznaje Svetska banka kao i mnoge visokoškolske ustanove u svojim formalnim programima obrazovanja. Kontekst tog programa i priručnika još je važniji zbog činjenice da su mnogi evaluatori iz evaluatorskih zajednica u regionu pohađali isti program, pa se time formira jedan prepoznatljiv, kulturno-evaluacijski kontekst. U nastavku je bila predstavljena namjera BHEVAL-a da u decembru 2013. godine u BiH organizuju trening mini- IPDET( BALDET).

Druga prezentacija odnosila se na praktično pitanje o tome kako se u standardnim evaluacijama, koje traže odgovor na efikasnost izvođenja i stepen realizacije ciljeva, uzima u obzir interes šireg društva? Naime, u slučaju da mjere politika nisu međusobno usklađene, a obično nisu, realizacija ciljeva ne garantuje najbolji uticaj mjera politika na šire društvo. G. Bojan Radej iz SDE takvu je situaciju nazvao kompleksnom i za nju predložio rešenje na „mezo nivou“. To rešenje je, prevedeno na engleski i španski jezik, već više puta uspešno predstavljeno i među evaluatorima na međunarodnom nivou.

Nakon pauzepočeo je drugi sklop susreta. Prisutni predstavnici nacionalnih zajednica evaluatora dogovorili su se o budućim ključnim usmerenjima i usvojili šest zaključaka:

1.      Formira se neformalna, regionalna mreža evaluatora zapadnog Balkana.

2.      Nastavlja se s proširenjem mreže na nove članove, zaduženi su svi članovi mreže.

3.      Organizuje se forum regionalne mreže na LinkedIn, zadužen SDE.

4.      Administrator mreže je Bojan Radej iz SDE a koordinator predstavnika zajednica evaluatora je do susreta u Ljubljani, Peter Medica, SDE.

5.      Sledeći susret članova mreže je u Ljubljani, krajem januara ili početkom februara 2014. godine.  

U zadnjem, trećem dijelu susreta, učestvovao je i predstavnik ambasade Republike Slovenije u BiH i izrazio interes da se slovenački evaluatori, barem oni u okviru Ministarstva inostranih poslova Slovenije, informišu o konferenciji, sa preporukom da, ubuduće, na ovakvim skupovima učestvuju i eksperti za evaluaciju iz tog Ministarstva. Predstavnik slovenačke ambasade u Sarajevu je zamoljen, da proslijedi informaciju o održavanju treninga (BALDET) Ministarstvu inostranih poslova Slovenije, kako bi se obzbijedilo učešće slovenačkih državnih službenika.

  

Western Balkan Evaluators Net.

Evaluation Service Providers

Please contact us on This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. to be registered.

 

All companies and individual consultants who want to appear in this section should send us their info. BHEVAL makes no guarantee of validity of information provided. 

 

1. Companies

2. Individual Consultants