Get Adobe Flash player

Welcome!

If you belong to professional community of engineers, economists, lawyers and/or you are part of private, government or a civil society organization that want to enhance decision making based on facts and evidences this is right place for you-Join us.

The Society is organized according to Bosnia law on non profit basis and volunteers are the heart of this organization.

Membership is open to all engaged in M&E practice or theory, to all who conduct, use, order or have intention to learn more about monitoring and evaluation practice.

Contact

Evaluation Society in

Bosnia & Hercegovina

 

Marka Marulica 2C

Sarajevo 71000

Bosnia and Herzegovina

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

You can support our work. With your donation you can help achieve our goals and objectives.

 ID: 4201828650009;

PDV: 201828650009;

 

DOMESTIC PAYMENTS

Name of the recipient: Udruzenje evaluatora u BiH

Bank Account: 1413065320032670

 

NON-DOMESTIC PAYMENTS

Name of the recipient: Udruzenje evaluatora u BiH

Bank Account: 141-306-53101310-07

IBAN: BA391413065310131007

 

Login Form

Only for site AdministratorsBeograd, 26. Februar 2015.  Asocijacija profesionalnih evaluatora Srbije (APES) i Slovenačko društvo za evaluaciju (SDE), uz podršku Međunarodne organizacije za saradnju u evaluaciji (IOCE), su organizovali radionicu na temu : evropski fondovi i evaluacija

 Na radionici je predstavljeno iskustvo Slovenije u evaluacijama i njihova refleksija za evropske fondove.  Pri tome je konstatovano da Slovenačko društvo evaluatora već godinama sarađuje s javnim institucijama, naročito na području razvoja – i to na svih pet nivoa (lokalnom, regionalnom, nacionalnom, EU, globalnom) kao i u oblastima prostornog uređenja i ekologije, nauke i inovacija, zdravlja, finansija, i očuvanja kulturne baštine. Pored toga članovi društva su sarađivali ili sarađuju sa svim ključnim institucijama u državi uključujući i Privredni sud Slovenije. Slovenačko društvo evaluatora je u skorijem periodu učestvovalo na projektima evaluacije nacionalnog operativnog programa 2014-2020 i inovacione politike Slovenije, prekogranične saradnje između Slovenije i Italije i Slovenije i Hrvatske, te na projektima evaluacije pomoći ugroženim područjima u Sloveniji.

 „Kultura evaluacije podrazumijeva rad na unapređenju saradnje između javnog  i civilnog sektora, a u cilju povećanja transparentnosti i odgovornosti pri donošenju odluka koje su od značaja za građane i građanke. Dobro je što kod pojedinih predstavnika organa javne uprave već postoji razvijena svest o značaju kvalitetne, objektivne i stručne preporuke koja je značajnija od  same formalne proceduralne evaluacije. U suštini evaluacija predstavlja neophodan instrument u reformi javnog sektora “, izjavio je Bojan Radej, predsednik Slovenačkog društva evaluatora.

 

Takođe, on je rekao da jedna činjenica sve više dobija na značaju - s obzirom da društva postaju sve kompleksnija, neophodno je da kreatori politika imaju razvijenu svest, ne samo o primarnim ciljevima i krugu uticaja institucija kojima upravljaju, već i o širim implikacijama i neželjenim sekundarnim (horizontalnim) efektima tih aktivnosti na društvo i njegovu cjelokupnu dobrobit. Potrebno je da kreatori politika, s tim u vezi,  imaju u vidu da se posljedice njihovog  djelovanja ne odražavaju samo na primarne ciljne grupe, već  da zbog tzv. sekundarnih uticaja, sektorski napori često mogu biti u suprotnosti sa njihovim primarnim djelovanjem.

Zanemarivanje sekundarnih efekata određenih politika može, na primer, objasniti zašto dobre pojedinačne politike zasnovane na snažnim vrijednostima, pa čak i zdravom razumu, često vode do razočaravajućih sveukupnih rezultata. U situaciji u kojoj nema jasnog mehanizma za postavljanje optimalne javne politike, treba izabrati prijedloge politika koji su najdelotvornije indirektno - odnosno na horizontalnom planu.

Horizontalni plan je nastao kao posledica sve više razvojnih pitanja koja nisu rezultat određenih delimičnih poteškoća kojima je samo potrebna injekcija državnog novca, već se uticaj odnosi na sva pitanja od javnog značaja kao što su održivi razvoj, društvena kohezija ili jednakost polova, znači horizontalno. Prihvatanjem horizontalnih principa se tako kod evaluacije politika, kao novi obavezan kriterijum za evaluaciju, uzima indikator jednakosti među polovima koji sada meri primarni efekat sektorskih politika na jednakost polova. „Horizontalnost“ je znatno prisutnija u novom programskom periodu EU, što se izražava uvođenjem dva horizontalna instrumenta razvoja: cjelovite teritorialne investicije (za razvoj gradova; Integrated teritorial investment) i lokalnog razvoja, koji vodi lokalna zajednica (Community led local development).

S druge strane, predsjednik Asocijacije profesionalnih evaluatora Srbije je istakao da  za razliku od programa IPA I, tokom IPA II programa neće se podržavati projekti koji se ne uklapaju u već izgrađeni nacionalni program kojim dominiraju odgovarajući instumenti za merenje uspešnosti. Od Srbije i drugih kandidata(BiH, Crne Gore, Makedonije)  se očekuje da stvore instrumente i kapacitete kojima se mjeri uspešnost projekata. Novost je i da sektori IPA II ne odgovoraju djelokruzima postojećih nacionalnih strategija i ministarstava, i zbog toga će biti potrebni dodatni napori od strane primalaca sredstava na usklađivanju svojih strateških i institucinalnih okvira u odnosu na IPA II. Pored ostalih inostranih, sredstva IPA II će u narednom periodu predstavljati važan izvor finanisiranja planiranih politika u Republici Srbiji. Zbog toga je izuzetno značajno da se izazovi vezani za IPA II uspešno savladaju.

Na radionici su učestvovali predstavnici udruženja evaluatora iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

 

Western Balkan Evaluators Net.

Evaluation Service Providers

Please contact us on This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. to be registered.

 

All companies and individual consultants who want to appear in this section should send us their info. BHEVAL makes no guarantee of validity of information provided. 

 

1. Companies

2. Individual Consultants